BIOGRAFIE

Het is eind 2015 als de eerste contouren van een muzikale doorstart zich aftekenen aan de horizon en schrijven 20 jaar na dato. Twee decennia nadat Frits Spits radio luisterend Nederland bijna dagelijks trakteert op ‘Red Bullet’. De tot zijn ‘persoonlijke hit-tip’ gepromoveerde feelgood-track van de Robert Jay Band, waarmee hij de loper naar landelijk succes kamerbreed voor ze uitrolt.

De mega-airplay in Spits’ legendarische programma ‘De Avondspits’ legt de Twentse band bepaald geen windeieren. Bijgestaan door de vermaarde beuk-batterij Ton Dijkman (drums) en Michel van Schie (bas) die als een eeneiige tweeling de muzikale ruggegraat van het collectief vormen, trekken Robert Jay en zijn kompanen ’s lands paden op en lanen in. Een veldtocht waarin de ‘live’ shows staan als een huis en ze ziel na ziel aan hun zegekar weten te binden. Desondanks weten hun latere singles het succes van ‘Red Bullet’ niet te evenaren. ‘Oh What A Job’ en ‘Doreen’ klopten weliswaar stevig op de deur van de toen bepalende hitlijsten, maar konden niet op méér rekenen dan de lauwe aandacht van enkele Hilversumse dj’s. Een ervaring rijker en een illusie armer ging de band korte tijd later ter ziele.

Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan blijkt in 2014, als Robert zijn gitaar weer oppakt en na jaren van muzikale droogte de kraan weer wijd opendraait. De een na de andere (meestal autobiografisch ingekleurde) track vloeit uit zijn pen, waarmee de wederopstanding van de Robert Jay Band niet alleen voelbaar maar ook aanstaande is. Met ‘Penthouse In Heaven’ als leidend voorwerp worden opnamestudio’s en repetitieruimten lange tijd zijn natuurlijke habitat en werkt hij intensief aan de 2.0 versie van zijn vroegere succesverhaal.

In 2017 is de cirkel eindelijk rond en zijn nieuwe project een feit. Afgestoft en opgefrist door een band met louter topmuzikanten trapt Robert Jay op 15 november van dat jaar zijn tweede leven af met een nieuwe single en dito show. Hij kleurt daarbij wel binnen de lijntjes van zijn muzikale kader, met deels covers en deels werk uit eigen pen. Maar zonder twijfel zal hij ook daarmee zowel zijn oude als nieuwe nieuwe believers weer steevast weten te ontroeren.