ROBERT JAY

Twintig jaar geleden was een dicht geplamuurd A4tje niet voldoende om de wapenfeiten van Robert J. Reinders samen te vatten.

Hadden we te maken met een muzikant? Een songwriter? Een gitarist? Een zanger? Een organisator? Een booker? Iemand zonder wie een groot bedrijfsfeest geen groot bedrijfsfeest was? Een zakenman met een muzikantenhart? Of een man met een echte door Frits Spits geëntameerde Radio3 hit getiteld Red Bullet?

Robert J. Reinders ofwel Robert Jay zoals hij zich heel internationaal is gaan noemen was het allemaal. Hij had zijn handtekening op de internationale muziekwereld geplaatst.

Zijn naam kon in verband worden gebracht met Carlos Santana, Jan Akkerman, Jasper van ’t Hof, Thijs van Leer, Chaka Khan, Joe Sample, The Pointer Sisters, John Scofield, Mike Stern, Michel Petrucciani, Kenny Rogers, Emmylou Harris, Sheela E., B.B. King en zo kunnen we nog lang doorgaan.

En nu, twintig jaar later kun je vaststellen dat de enorme lijst sterren van wie de carrière zonder tussenkomst van Robert Jay beslist een andere, minder succesvolle wending had gekregen alleen maar is gegroeid. En Robert Jay, hij emigreerde naar Spanje om zich fulltime op de muziek te storten: flamenco gitarist zou hij worden.

Robert Jay is terug. In meerdere opzichten.

DOODVERKLAARD

De topchirurg in het Portugese ziekenhuis waar hij zomer 2014 werd opgenomen constateerde een progressieve spierziekte met dodelijke afloop. ‘De kans dat het konijn van mijn kinderen de kerstdagen goed doorkomt is groter dan de kans dat u de kerst nog meemaakt’, zei hij optimistisch.

Maar Robert Jay vocht zich terug. De spierziekte kreeg hem er niet onder net zo min als de ongeneeslijke botziekte die erop volgde. Het leek erop of hij op het eind van zijn leven afstevende in een rolstoel. Maar Robert Jay vocht zich terug het leven in.

Hij timmert zelf weer aan de weg als muzikant. Hij heeft weer een sprankelende single Penthouse in Heaven. Hij is weer te boeken als muzikant, eentje waar de soul en de blues vanaf druipen. En hij is mans genoeg om dat met een persoonlijke funky saus te overgieten.

De krukken en de rolstoel zijn weggeworpen, Robert Jay is er weer in alle opzichten.